Dijital Oyunlar Oynama İsteği

Dijital oyunlar her yaştan birçok kişinin güzel zaman geçirmesi için imkânlar sunmaktadır. Son zamanlarda çevrim içi oyunların popüler olması ile beraber oyunlarda geçirilen zamanın artış gösterdiği anlaşılmaktadır. Oyunların akıcılığı ile beraber oyuncu, oyunda geçirdiği sürenin farkında olamamaktadır. Bu gibi durumlarda süre tutulmalı ve günlük hayatın gereksinimi sorumluluklardan kaçınılmamalıdır.

 

TÜİK istatistiklerine göre Türkiye’de Çocukların (6-15 Yaş) Dijital Oyun Oynama Sıklığı grafiklerine bakacak olursak;

Kaynak: www.drdatastats.com

 

verilerde görüldüğü gibi düzenli olarak dijital oyun oynama sıklığı 6-15 yaş arasında %94,7 olarak görülmektedir.

 

TÜİK – Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasında en çok tercih edilen oyunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Savaş Oyunları
  • Macera / Aksiyon Oyunları
  • Strateji Oyunları
  • Spor oyunları
  • Smülasyon Oyunları
  • Rol Yapma Oyunları
 

Görüldüğü gibi savaş oyunları en çok tercih edilen oyun olarak karşımıza çıkarken rol yapma oyunları en son sırada tercih edilmektedir. Dijital oyunlar çevrim içi oynama özelliği sayesinde ilgi çekici hale gelmiştir. Oyun severlere birden fazla oyun sever ile aynı anda oyun oynama imkânı sağlamıştır. Özellikle sohbet imkânı sayesinde oyun severler iletişim halinde kalabilmiştir. Bu durumda oyunda kalma isteğini daha fazla artırmıştır. Mobil oyunlar sayesinde artık oyunlara ulaşabilmek çok daha kolaydır. Kişiler uzun yolculuklar ya da sıkıcı beklemeler durumunda akıllı cihazlar ile kolaylıkla oyun oynayabilmekte ve bu sıkıcı durumu eğlenceli hale getirebilmektedirler.

 

Dijital oyunlar gelir ve kariyer açısından da kişilerde merak uyandırmaktadır. Özellikle son dönemlerde oyun yayıncısı olarak büyük miktarlarda gelir elde edilmesi ile beraber birçok insan bu alana yönelmiş, eğlenerek para kazanma imkânından istifade etmişlerdir. Pandemi döneminde eve kapanışla beraber özellikle çocuk yaştaki oyun severler enerjilerini dijital oyunlarda atma eğilimine girmişlerdir.

 

Sonuç olarak dijital oyunlar her kesimden insanın zamanı eğlenceli geçirmesi için güzel bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital oyunlarda unutulmaması gereken husus ise bağımlılık yapıcı etkilerinden uzak durmak ve süre sınırlaması ile günlük rutin işleri aksatmayacak şekilde oynayabilmektir. Unutulmamalıdır ki dijital oyun bağımlılığı 2019'dan beri resmi olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir hastalık olarak listelenmiştir.