Dijital Oyunlarda Süre Sınırlaması

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve akıllı cihazlar her geçen gün artarak, insanların hayatında biraz daha fazla yer kaplıyor. Öyle ki insanlar arkadaşlarıyla ya da aileleriyle geçirmeleri gereken zamanı bu cihazlarla geçiriyor. Ailesi ya da arkadaşlarıyla bir araya geldiği zamanda dahi bu cihazlardan kopamayıp elinde tutma ya da görebileceği bir yere koyma ihtiyacı hissediyor. Teknolojinin hızlı gelişmesinin en çok etkilediği alanlardan biri ise dijital oyunlardır.

 

 

Dijital oyunların gelişmesiyle beraber geleneksel oyunların yerini almaya başlamıştır. Çeşitli oyun yazılımı programları ile desteklenmeye başlayan dijital oyunlar günümüzde fazlaca dikkat çekmeye başlamıştır. Oyundaki karakterlerin gerçekçi görünmeleri de oyun sever kişilerin oyunda daha fazla süre kalmalarına sebep olmuştur.

 

Çocuklarda ise durum biraz farklı olarak görülmektedir. Maruz kaldıkları ekran çeşidi gün geçtikçe artmaktadır. Bir nesil öncesinin çocukları sadece televizyonu biliyordu. Sonrasında bilgisayar her evin bir parçası haline geldi. Son birkaç yılda ise hayatımızdaki ekranların sayısı tablet ve telefonlar ile oldukça arttı. Şüphesiz evimizdeki bu ekran artışının birçok etkisi var. Ekranlar hayatımıza konfor ve keyif kattılar ama hayatımızdan birçok şeyi de alıp götürdüler. Bu zararın en büyük etkisi ise çocuklar üzerinde olduğu birçok araştırmada tespit edilmektedir.


Eskiden çocuklar sokaklarda rahatça oynayabilirdi fakat günümüzde neredeyse bu imkânsız gibi görünüyor. Ebeveynler ise çocukları oyaladığı gerekçesiyle bir nevi bakıcı olarak gördükleri ekranları çocukların önüne koymakta, bu şekilde de çocuğun ses çıkarmadan, ortalığı dağıtmadan durmasını sağlamaktadırlar. Hatta bazı çocuklar yemek yemezse ekranda ilgi çekici bir içerik göstererek sevmedikleri yemekleri bile yemeleri mümkün olmaktadır.

 

Birçok ebeveyn çareyi çocuğun oyunlarını silmekte ya da engellemekte görmektedir. Çocuklar ise yapıları gereği oyuna ilgileri oldukça fazladır. Oyun oynama isteği onlar için yeme içme isteği kadar doğaldır. Çünkü çocuk dünyayı oyunla keşfeder ve tanıyabilir. Üstelik oyunun iyileştirici ve geliştirici etkisi de vardır. Çocuk, oynadığı her oyunda duygusal, sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirir. İp atlayan çocuk fiziksel bedenini geliştirirken, oyunda sıra bekleyen çocuk sabrı öğrenir. Ayrıca çocuk serbest oyun esnasında arzularını, çatışmalarını, kaygılarını oyuna yansıtır ve rahatlar. Ekrana maruz kalan çocuklar ise çok oynayamadıkları için oyunun geliştirici ve iyileştirici etkisinden mahrum kalırlar.

 

Çocukların doğaları gereği hayal kurmaları ve bu hayallerini şekillendirmeye çalışmaları normaldir. Ekranda ise bu durum çok farklıdır. Çocuk ekrana takılı kalıp hayal etmemekte ekranda ne görüyorsa onu zihnine kazımaktadır. Oyunlarda gördüğü moda tasarımlarını hayatına uyarlamaya çalışmakta oyunda gördüğü karakter gibi giyinmeye çalışmaktadır. Çok küçük yaşta yetişkin kavramlarını bu tür oyunlarda gören çocuğun dengesi bozulmakta ve yaşının gerektirdiğinden farklı düşünceler içerisine girmektedir. Yetişkinlerin talip ettiği gibi kavramlarla ile büyüyen çocuk çocukluğu tam yaşamadığından, gelişim sürecine olumsuz katkı sağlayacaktır.

 

Dijital oyunlardaki bilinçaltı telkinler, subliminal mesajlar da çocukların saf zihinlerine zararlı içeriklerle dolmasına sebep olmaktadır.


Sonuç olarak oyun süresi ne kadar uzun olursa çocuklar o kadar fazla çocukların oyun, hareket, hayal gücü ve sosyalliklerini elinden alarak onlara zarar vermektedir. Çocukların ekranlara değil insana ve yüz yüze kurulan insan ilişkilerine ihtiyacı vardır. Dijital oyunlar ise hiçbir zaman gerçek oyunun yerini tutamayacağı bellidir.

 

Çocuklar oyunda ne kadar zaman harcayabilirler?

6-9 yaş: Günlük toplam süre 40-50 dakikayı geçmemelidir.

9-12 yaş: Günlük toplam süre 60-70 dakikayı geçmemelidir.

12 yaş üzeri: Günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemelidir.

 

Bunların yanı sıra 6 yaş öncesi çocukların dijital oyunlarla tanışması doğru değildir. Dijital oyunla tanışma dönemi 7 yaştır. Okul çağı çocukları, hafta içi okulun olduğu dönemde dijital oyunlardan uzak tutulmalı gerekli durumlarda ödül olarak oyun başına geçirilmedir. Dijital oyunlara sadece hafta sonu ve tatil dönemlerinde müsaade etmek ve genel olarak 2 saat ile sınırlamak daha doğrudur. Çocukların dijital oyunlarla ilişkisini sınırlı tutmak amacı ile anne-babanın telefonlarında oyun yüklü olması doğru olandır. Bu sayede hem oyun süresi kontrol edilebilir hem de oyundaki zararlı içerikler kontrol altında tutulabilir.