Bir Oyunun Çocuğuma Uygun Olup Olmadığına Nasıl Karar Verebilirim?

Dijital oyunların bilinme ve oynanma oranı arttıkça, oyunlardaki güvenlik önlemleri ve çocuğun yaş seviyesine uygun bir oyun olup olmadığı da önem kazanmıştır.

Çocuklar bazen internette gördükleri oyunları bazen de arkadaşlarından duydukları oyunları oynamak istemektedirler. Sosyal çevresinden duyduğu ya da farklı platformlardan izlediği oyunlar kendisine cazip gelmekte çocukta oynama isteği uyandırmaktadır.

Bu durum ebeveynler tarafından ise herkes oynuyor demek ki güvenli bir oyun olarak algılanmaktadır. Ebeveynler çocuklarına diğer konularda olduğu gibi oyun konusunda da yol göstermeli yardımcı olmalıdır. Gerekli inceleme ve araştırmaları yapmalı çocuğun yaşına ve yapısına uygun mu değerlendirmesini yapmalıdırlar. Oyun içerisinde müstehcenlik, şiddet, istismar, bağımlılık yapıcı maddeye özendirme var mı mutlaka kontrol edilmelidir.

 


Anne ve babalar Nasıl ki çocukları güvenli olmayan bir ortamda yalnız bırakmamakta sahip çıkmaktaysa aynı şekilde çevrimiçi oyunlarda ya da dijital oyunlarda da yalnız bırakılmamalıdır. Bu denetimin ebeveynlerin sorumlulukları arasında olduğu unutulmamalıdır. Çocukların kendi yaşlarına ve yapılarına uygun oyunlar oynadığından emin olunması gerekilmektedir.


Ebeveynler güvenli oyna internet sitesinden oyunlarla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilmelerinin yanında, Yaş derecelendirmesi hususunda PEGİ internet sitesinden bilgi alınabilmektedir. Bunun yanı sıra farklı bir yöntem ise ebeveynler çocukları oyun oynarken yanlarında durarak takip etmeleri, gerekirse bireysel olarak oyunu oynayarak ilk elden deneyimleyerek oyun hakkında bilgi sahibi olunması da önem arz etmektedir. Anne ve babalar çocuğun yapısını en iyi bilecek olan kişilerdir. Diğer bireylerin hangi popüler oyunlar oynadığına bakılmaksızın anne ve babanın çocuğun oyunlarına karar vermesi, onları yönlendirmesi çocuğun içinden çıkılamayacak psikolojik sorunlar yaşamasının önüne geçmektedir.

 

Çocuklar oyun oynarken önemli olan hususlardan bir tanesi de çocuğun oyuna bağımlı hale gelmesi ve oyundaki karakteri kendisi ile özdeşleştirmesidir. Oyun bağımlığı da çocuğu sosyal hayattan kopma noktasına getirmekte arkadaşlık bağlarına zarar vermektedir. Oyunda gördüğü karakteri de kendi yerine koymakta karakterin yapabileceği hareketleri kendisinin de yapabileceğini düşünmektedir. Bu sebeple tehlikeli hareketler kendisine normal gelebilmekte dolayısıyla can sağlığını tehlikeye atacak hareketler yapabilmektedir.


Çocuğunuzun bu tür durumlara maruz kalmaması için mutlaka ebeveynlerin denetiminde oyun oynamaları gerekmektedir.


Gerekli durumlarda süre kısıtlanması konulmalı ve çocuklar için bu alışkanlık haline getirilmelidir. Çocuklara ödül olarak oyun tavsiye etmek yerine, sorumluluklarını yerine getirdiği takdirde oyun oynayabileceği bilinci oluşturulmalıdır.


Bir oyunun çocuğunuz için uygun olmadığını düşünüyorsanız bunu yaşına uygun bir şekilde anlatmanız önemlidir. Endişelerinizi arkadaşça anlatmak bulduğunuz farklı bilgi ve görselleri kendisine göstermek önem arz etmektedir. Bu şekilde onları korumak için oyundan uzak tuttuğunuzu daha net anlayacaklardır.


Çocuğunuzla oynadığı oyunlar ve oyunun nasıl oynandığı ve oyunda yaptığı stratejiler ile ilgili konuşması faydalı olabilmektedir. Bu sayede çocuğunuzun gözünden oyunu görülebilmekte onun için bu oyunun neler ifade ettiğini daha iyi anlaşılabilmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde ise önlemler de fazla zaman kaybetmeden alınabilmektedir.


Bazı oyunlarda çevrimiçi sohbette olmaktadır. Bu tür oyunlarda sohbet fonksiyonu kapatılması da çocuğa yapılabilecek sözlü sataşmaların önüne geçecek kişisel bilgileri tanımadığı fakat oyundan dolayı güvendiği insanlarla paylaşmasını engelleyecektir.


Çocukların oyundan geçirdiği zaman göz ile denetim yapılabileceği gibi farklı programlar ile de yapılabilmektedir. Kullanılan ebeveyn kontrolleri sayesinde çocuğun oyun başında geçirdiği zaman oynadığı oyunlar ve oyunda kaldığı süre takip edilebilmektedir.

 

Çocuğun oyun oynadığı zamanlardaki temel kuralları belirlenmeli ve bur çerçevenin dışına çıkmamaları konusunda uyarılması gerekmektedir. Oyun esnasından kimseye kişisel bilgi vermemesi, verdiği takdirce başına gelebilecek tehlikeler yaşına uygun bir dille anlatılmalıdır. Oyun esnasında başkası tarafından kendisi ile paylaşılan bir bilginin yalnızda ebeveynleri doğruladığı takdirde doğru olabileceğini belirtilmelidir. Çevrim içi oyun oynanmasına izin verildiği takdirde ise mutlaka gerçek hayatta tanıdığı kişilerle oyun oynaması sağlanmalıdır.