Oyun Bağımlılığı Nedir ve Çocukların Oyun Bağımlılığı Geliştirmesini Nasıl Önleyebilirsiniz?

Oyun Bağımlılığının Tanımı

Oyun üzerinde kontrolün olmaması, oyunun diğer ilgi alanlarına, günlük etkinliklere göre önceliğe sahip olması ve oyunların olumsuz sonuçlara rağmen devam etmesi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, bu davranış biçiminin en az 12 ay sürdüğü, aile, arkadaş, sosyalleşme, eğitim ve diğer çalışma alanlarıyla ilgili zorluklarla sonuçlandığını belirtmek önemlidir.

 

Bağımlılık Koşullarının Olup Olmadığını Belirlemek İçin Sorulacak Sorular

Ebeveynler, çocuklarının dijital medya kullanımının sorunlu olduğunu otomatik olarak düşünmemeli, ancak kendilerine şu soruyu sormalıdır:

  • Çocuğum fiziksel olarak sağlıklı ve yeterince uyuyor mu?

  • Çocuğum aile ve arkadaşlarıyla sosyal olarak bağlantı kuruyor mu?

  • Çocuğum okula devam ediyor ve okulda başarılı mı?

  • Çocuğum ilgi alanlarını ve hobilerini takip ediyor mu?

  • Çocuğum dijital medyayı kullanırken eğleniyor ve öğreniyor mu?

Cevaplar evet ise, ebeveynler dijital medya kullanımı konusundaki korkularının sağlam olup olmadığını düşünebilir. Cevaplar hayır ise; ebeveynler, çocuklarının sorunlu kullanımını ele alma konusunda düzenlemeler ve kısıtlamalar yapmaya ihtiyaç duyabilirler. Diğer bir deyişle, çevrimiçi oyunların aşırı kullanımıyla baş edebilmek için ebeveynler ve bakıcılar evlerinde dengeyi sağlamak için birtakım adımlar atmalıdırlar.

 

Bu Durumla Başa Çıkmak İçin Atılacak Adımlar

  • Ekran dengesi kurallarını oluşturun

  • Bir dijital detoks yürütün

  • Oyunlara ve teknoloji zamanlarına izin vermenin, yaratıcı teknoloji dışı etkinliklerle dengelenmiş yollarını bulun

  • Oyunların çocuğun yaşına uygun içeriğe sahip olduğundan emin olun

  • Çocuklarınızın oynadıkları oyunları ile nasıl etkileşimde bulunduğunu fark edin (agresif, huzursuz)

 

 

Oyun Bağımlılığı Belirtilerini Tespit Etmek

Çocuğunuzun oynadığı oyunlara bağımlı hale geldiğine dair işaretler var ise dikkat etmek önemlidir. Aşağıdaki durumlar fark edilebilir:

  • Sürekli olarak oyunlarından bahsederler, saatlerce oynarlar ve oyunu durdurduklarında öfkeli ve agresif olurlar.

  • Dikkat edilmesi gereken diğer bir işaret, günlük yiyecek ve uyku gibi ihtiyaçların kesintiye uğramasıdır. Fiziksel belirtiler; kırmızı gözler, parmaklarda ağrı, sırt, boyun ağrısı veya baş ağrısı şikâyetleri gibi bilgisayar başında çok fazla zaman geçirmekten doğan problemler olabilir.

  • Sonuç olarak; bazı oyunlar kişiyi oldukça izole duruma getirdiği için kişi, meşgul, depresif veya yalnız görünebilir. Çocuğunuzda bu işaretlerden herhangi birini tespit ederseniz, sorunu en kısa sürede ele almak iyi bir fikir olacaktır.

 

Dijital Bir Detoks Başlatmanın 9 Yolu

Akıllı telefonlardan bilgisayara kadar hayatlarımız ekranlarla dolu. Onlarla uyanıyoruz, onlarla eve geliyoruz ve onları gün boyu ceplerimizde taşıyoruz. Bu yüzden uzmanların sürekli maruz kalma durumunun sağlığımıza zarar verebileceği konusunda uyarmaları şaşırtıcı bir durum değildir.
Teknolojinin aşırı kullanımının bir süre sonra günlük hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye başladığını fark ettiysek; kimlerle, ne zaman ve çevrimiçi olarak ne yaptığımız konusunu değerlendirmeniz gerekmektedir.

 

Dijital detoksunuzu nasıl başarıya dönüştüreceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

1-Bir aygıtlar listesi oluşturun
Öncelikle, tüm aygıtlarınızı listeleyin. Bu, size teknolojiye ne kadar bağımlı olduğunuzu gösterir. İkinci olarak, hayatınızda yapmaktan zevk aldığınız ancak şu anda yapmadığınız tüm şeylerin bir listesini yapın. Teknoloji kullanımınızı azalttığınızda, Facebook'u sürekli kontrol etmekten çok daha anlamlı bulduğunuz şeyleri yapmak için zaman kazanacağınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

 

2- Kendinize bir ödenek verin
Cihazlarınız için maksimum bir günlük zaman ödeneği belirlerseniz, o zaman detoksunuza bağlı kalma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Teknolojiyi kullanarak harcadığınız zamanı kısıtlayarak, gerçek dünyaya daha fazla odaklanabilir ve sosyal etkileşimlerden daha çok zevk alabilirsiniz.

 

3- Ulaşılamaz hedefler koymayın
Bağımlılığınızdan tamamen kurtulmak için, ilk olarak her gün kendiniz için küçük sınırlar koymanız iyi bir fikir olacaktır. Örneğin, öğle tatilinde veya alışveriş yaparken, teknolojinin çeşitli bölümlerini yavaş yavaş ortadan kaldırmanız detoksunuzu daha da kolaylaşıracaktır.

 

4- Her seferinde bir başka alışkanlığınızı değiştirmeyi taahhüt edin
Bir teknoloji alışkanlığınızı seçin ve ne olursa olsun en az bir hafta boyunca ona bağlı kaldığınızdan emin olun ve sonra başka biriyle uğraşmaya devam edin. Kontrolünüzde olduğunu daha fazla hissedinceye kadar bağımlılıklarınızı aşamalı olarak ortadan kaldırarak böyle devam edin.

 

5- Uykununu yeterince aldığınızdan emin olun
Cihazları farklı bir odada tutmayı, yatak odanıza almamayı deneyin. Bu, uykudan hemen önce ve sabahın ilk işi olarak bunları kullanmanızı engelleyecektir. Uyku sorunları, bazen teknoloji bağımlılığıyla birlikte var olabileceği için bu konu oldukça önemlidir. Yataktan en az iki saat önce tüm ekranları kapattığınızdan emin olun.

 

6- Dikkatinizi farklı şeylere verebilmek için çaba gösterin
Dikkatinizi karşınızdaki insanlara vermeye çalışmak için çaba sarf etmelisiniz. Telefonunuzu sürekli kontrol ediyorsanız, insanların sizin düşüncenize nasıl odaklanacağına odaklanın ve bu durum sizin dikkatinizin % 100'ünü karşınızdaki insana verme olasılığınızı arttıracaktır.

 

7- Bir detoks arkadaşı bulun
Bir detoks arkadaşınızın olması destekle birlikte ilerlemenizi sağlayabilir, birbirinizi detoksu devam ettirmeye ve birlikte zaman geçirmeye teşvik edebilirsiniz. Bir ekran üzerinden mesajlaşmak yerine yüz yüze bir detoks dostluğu sizi daha dürüst tutacaktır.

 

8- Aygıtlarınızı evde bırakın
Aygıtlarınızı evde bırakarak ve kulaklıklarınız olmadan dışarı çıkmayı deneyebilirsiniz. Dışarıda koşarken kuşları dinlemeye alışın. Böylelikle hayatınızda başka insanların dünyalarını bir perdede izleyerek geçirmek yerine kendinizle ilgili daha fazla zamana sahip olacağınızı görebilirsiniz.

 

9- Ne yaptığınızı herkese söyleyin
Arkadaşlarınıza ya da ailenize yaptığınız detoksla ilgili örnekler vermek, kendinizi motive etmenin harika bir yoludur. Telefonları sessizde bırakmak ya da yemek saatlerinde kapalı bırakmak özellikle ebeveynlerinden davranışları öğrenen çocuklar ve gençler için önemli bir durumdur.