Dijital oyunlar insanlar için boş zamanı eğlenceli olarak geçirme aracı olarak görülse de doğru kullanıldığı takdirde oyunculara birçok katkı sunacağı görülmektedir. Bu katkılardan bir tanesi ise kişilerde empati kurabilme özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin hapishanede yaşayan bir suçlu olmak, yada trafik kurallarına uymamanın doğuracağı sonuçlar konusunda bilinçlendirici bir oyun oynamak oyuncularda bir empati oluşmasına katkı sağlamaktadır. Dijital oyunlarda empati kurma konusunda çığır açan bir oyun ise sektörde beklenmedik bir şekilde yükselen yıldız olan 26 yaşındaki Lual Mayen tarafından geliştirildi. Mayen ilk gösterimi 13 Aralık 2019 da yapılan “Salaam “ isimli oyunu ile birçok insanda mültecilerin neler yaşadığı konusunda empati kurmayı sağladı. Mayen, ailesi 1993'te Güney Sudan'daki savaştan kaçtıktan sonra ilk 22 yılını Uganda'daki bir mülteci kampında geçirdi. Mayen gençken, annesi ona kamptaki tek olan bir bilgisayar almak için üç yıl para biriktirdi. Kod yazmayı kendi kendine öğrendi, genellikle en yakın internet kafeye üç saat yürüdü. 2016'da Sudan'da yeniden çatışma patlak verdiğinde Mayen, küresel mülteci krizi konusunda farkındalığı artırmak için Salaam'ı kurdu. Oyunda Askerler sizi kovalarken silah sesleri duyulmaktadır. Evinizden kaçarken koşmanız, engellerden kaçmanız ve yiyecek toplamanız gerekmektedir. Oyunu kazanmak için ise hayatta kalmanız gerekmektedir.
Şiddet içeren veya antisosyal davranışları teşvik etmekle suçlanan dijital oyunların kötü bir ünü olduğu aşikârdır. Fakat bunun yanı sıra onlarca yıldan beri bir konuyu ya da hikâyeyi anlatma aracı olacak karşımıza çıkan kitapların yerini alması, dikkat çekici bir konu olarak ortaya çıkabileceği göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu sayede insanlar oyun oynarken oyundaki karakterin yerine kendilerini koyarak empatik iletişimin katkısından faydalanabileceklerdir.
Dijital oyunların oyuncularda ortaya koyacağı empati etkileri üzerinde aşağıdaki katkıları sağlayacağı aşikardır;
gibi katkılar sağlamaktadır.
Dijital oyunlarda empati yeteneğini ortaya çıkacak oyunlar yapılmasının katkısına ve sosyal hayatta karşımıza çıkacak faydalarına bakacak olursak;
Sosyal medyayı doğru kullanma konusunda faydalı olabilecek eğitici oyunlar yapılması, zorbalığa uğrayan bir çocuğun bir gününün yaşanması, çocuk yaştan itibaren sosyal medyayı doğru kullanma konusunda katkı sağlayacaktır.
Sağlıklı gıdalar tüketme konusunda yapılacak oyunlarda obez bir kişinin yaşantısını anlamak sağlıklı gıdalar tüketmeye teşvik edecektir.
Görgü kuralları konusunda yapılacak oyunların kişilerin hayatlarında karşısındaki insanlara doğru davranma konusunda katkı sağlayacaktır.
Sonuç olarak dijital oyunların kişinin boş zamanlarını eğlenceli geçirmesine katkı sağlamasından başka empati yeteneğinin gelişmesine de katkı sağlama özelliğinin olduğu karşımıza çıkmaktadır.