Teknoloji, son zamanlarda eskiye bakarak daha hızlı bir ilerleme göstermektedir. Birçok sektör ise gelişen teknolojiye uyum sağlayarak yoluna devam etmektedir. Bu gelişmeden etkilenen sektörlerden biri ise dijital oyunlardır.
Son yıllarda dijital oyun teknolojisi o kadar çok gelişti ki bazı oyunlardaki görseller gerçek mi tasarım mı ayırt edilemiyor. Dijital oyunlar artık sadece kitleleri eğlendirmek ve zaman geçirmek için değil, çeşitli alanlarda eğitim amacıyla da kullanılmaktadır. Mobil oyunlar ise akıllı cihazların yaygın olması sebebiyle dijital oyun mobil teknolojisi, mevcut durumda en büyük endüstri itici güçlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dijital Oyunların teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok değişiklik yaşadığı görülmektedir. Dijital oyunların geliştirilmesinden Arcade Games çağına kadar oyun endüstrisinin hayal gücünün ötesinde bir ilerleme kaydettiği görülmektedir.
Bu ilerlemeler ise;
olarak sıralanabilmektedir.
Eski çevrimiçi oyunlar, metin tabanlı teknoloji ile iki boyutlu grafiklere dayanmaktaydı. 3D grafiklerin ve özel efektlerin icadıyla oyunlar daha gerçekçi hale geldi. 3D grafiklerin icadının, gerçekçi dokular oluşturmak, fiziksel özellikleri hesaplamak ve nesneler arasında oyun içi etkileşimleri sağlamak için yeni araçlar ortaya koyduğu görülmektedir. İyi tasarlanmış gerçekçi ayrıntılara sahip özel efektler artık oyuncuların gerçeklik hissine hitap etmektedir.
Çevrim içi oyun teknolojilerinin gelişmesi ile oyun arkadaşlığı artık dijital oyun arkadaşlığına doğru yol almaktadır. Oyuncular anlık olarak hiç tanımadıkları insanlarla çevrim içi dünyada bir araya gelmekte ve ortak mücadele etmektedirler. İlerleyen zamanlarda ise tek başına video oyunları oynamanın daha sıkıcı bir hale geleceği öngörülmektedir. İnternetin, arkadaşların ortaklaşa bir göreve katılmaları, aynı anda oyunda olmaları aracılığıyla aralarında bağları daha da artırdığı görülmektedir. Ceplere sığacak şekilde ve günün her saatinde kullanılabilen bir cihazla oyun oynamak, çevrimiçi oyun oynamayı daha rahat ve popüler hale getirmektedir.
Dijital oyunlarda gelişen teknoloji sayesinde çevrimiçi oyun endüstrisi, AR ve VR'yi büyük ölçüde dâhil etmiştir. Oyuncular, sürükleyici oyun dünyasının keyfini çıkarmak için artık VR kulaklıkları takabilmektedirler. 5G teknolojisi ile AR ve VR kullanımının artacağı öngörülmektedir.
Bulut teknolojisi, çevrimiçi oyunlarda kullanılan bir sistemdir. Oyuncu kendi kişisel bilgisayarına oyunu bu sistem üzerinden indirebileceği gibi indirme yapmadan da online bağlantı sayesinde oynayabilmektedir.
Dijital oyunlardaki gelişmeler uygulama içi satın almanın da önünü açmıştır. Oyuncular uygulama mağazaları üzerinden beğendikleri oyunları alabilmektedir. Blockchain teknolojisi, çevrimiçi işlemleri güvenli hale getirmektedir.
Hipergerçek oyun teknolojisi, gerçeğe yakın bir oyun deneyimi sağlamak için sanal gerçekliği ve fiziksel gerçekliği bir araya getirme eğilimindedir. Örneğin, oyuncular sanal bir etkinliğe birlikte katılmak için fiziksel bir alanda toplanır ve ekrana sahip kask takarlar.
Geleceğin oyuncuları sadece gelişmeleri izlemekle kalmayacak, aynı zamanda oyundaki gelişmelere de katkıda bulunabilecekler. Oyuncu oyun üzerinde düşlediği bir tasarımı oyuna ekleyebilecek ve oyun yapıcının da onayı ile yeni bir bölüm uzantısı olarak eklenebilecek.
Sonuç olarak Modern teknoloji dünyayı dönüştürdü ve bugün internet, akıllı telefonlar ve çeşitli yüksek teknoloji aletleri olmadan yaşamayı hayal bile edemiyoruz. Oyuncu olmak için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Önümüzdeki zamanlarda oyun sektöründe daha teknolojik gelişmeler göreceğiz. Oyun endüstrisinin gelecekteki gelişimi, gerçek dünyanın daha fazla entegrasyonuna doğru ilerleyecektir. Yeni nesil, daha fazla küresel AR oyunu görmeye hazır olarak beklemektedir.